Julklapp till alla!

minbrorkollokungen1-1Värmen och gemenskapen och fred på jorden och barnet i krubban och krubbet och granen och kramen och knäckt av knäcken och köttpanik och helgtrafik och kusinen från landet och andligt och nubbe och tomtegubbe och klappar och slappa och hela tjocka släkten och all fet fisk.

När ni har tröttnat tycker jag att ni ska kolla på TV tillsammans. Jag tycker ni ska titta på något bra. Min och min kompisars julklapp till hela familjen heter Min bror kollokungen. 

Min bror Kollokungen – Båthuset

Skärmavbild 2015-12-21 kl. 08.37.35Jag inser att jag är privilegierad.

Jag går till jobbet och sitter och hittar på. Ja, det behövs en massa verktyg och en förmåga att få ur sig det en tänker. Det krävs en hyfsad förmåga att samarbeta och en ödmjukhet inför andra kreatörers kunnande, både andra författares och andra andras. Vidare är det bra om en kan tala för sig själv och sin sak, sin idé. En konstant omvärldsbevakning och odla relationer. Oro för vad jag ska göra i framtiden. Vakna nätter när jag har pitchar och inser att jag kunde ha gjort bättre, att jag såg hur producenten eller beställaren zonade ut mitt i en av mina meningar, den som skulle säkra idén i huvudet på hen. Hålla sig framme, hålla sig väl, hålla på. Konflikter. En klump i magen, i halsen. Sälja! Pitcha. Göra sig påmind, hallå hallå. Kom och köp! Mitt hjärta, billigt billigt. Halva hjärtat, halva priset kompis!

Men så resultatet. Som igår, episod tre av ”Min bror kollokungen.” Jag inser att jag är privilegierad.

Tusen år av gnäll

Skärmavbild 2015-12-01 kl. 08.53.43Jag tycker första episoden av årets julkalender har ett tydligt, fint och respektfullt barnperspektiv. De vuxna lagom drulliga/amatörmässiga i sina sketcher. Roliga och relevanta fakta för barn, allt utan att göra sig dummare än en är. Att ens ena förälder är på jobbet i tre och ett halvt år, till exempel. Båda Lottas Lundgrens och Eriks Haags tilltal i rutan och till barnen i rutan. Bra att bryta in med små ”Robinson snackisar”. Bra TV, bra julkalender!

Det hör julkalendern till att en massa vuxna gnäller. Om tio år tror jag att ”Tusen år till Julafton” (titeln!) hamnar högt på listan över de mest älskade genom tiderna. Även bland dem som idag gnäller om avsnitt som de inte sett ännu.