Galet utbud!

Skärmavbild 2014-05-14 kl. 06.49.37

UR Play – check it out.

Börja HÄR; Lässugen 7 smällkarameller om och kring högläsning som jag har skapat tillsammans med Anders Sparring, Caroline Ginner, Lisa Hellström mfl fantastiska.

Eller HÄR; Vattenmannen och Speed, om våra vatten. Robban Cronsioo och Tomas Hirdman spelar. David Wikdahl producent. Jag var med och regisserade.

Eller var som helst. Utbudet är crazy. Jag älskar public service när det är på detta viset!

Pitch

Pitch

För att få en pitch att funka måste en koka ned sin historia till de avgörande momenten. För att kunna koka ned sin historia måste en kunna den utan och innan. Timmarna innan handlar om att bearbeta det en redan arbetat ihop. Läsa och läsa och läsa igen. Och sen skriva om inne i huvudet, fast replikerna blir ens egna istället för karaktärernas. Jag har kommit på mig själv att gå och muttra fraser som jag tycker funkar just innan en pitch.

Det känns lite som att spela med Skandalites; inte direkt nervöst mer spänd förväntan. Och precis som just innan en spelning med bandet, finns det ju egentligen inget mer man kan göra. Nu ska det sitta, nu ska det finnas där. Och sen, när det är dags, så går en på gehör i alla fall. Det blir ett samtal istället för en presentation.

Idag pitchade jag en bra grej ihop med Lena Ollmark. Imorgon ska jag spela med Skandalites i Uppsala. Se där hur nära världarna ligger varandra.

Min bror kollokungen

 


test23832_440”Min bror Kollokungen” är en serie för hela familjen.  Den handlar om att vara mellanbarn i en familj där storebror har ett handikapp. Och om några av de steg en måste ta för att kunna gå vidare från barndomen. Och lite annat som händer en sommar när en är tolv. Det blir roligt och sorgligt och rörande och någon gång lite läskigt också. Inspelningen börjar i juni.

Jag känner mig omåttligt stolt över serien som Anders Sparring, Ditta Bongenhielm och jag har skapat tillsammans med Anna Croneman. Nu tar Kicki Kjellin och Jonas Westbom varsamt rodret som regissörer. En fantastisk cast och grymma människor i alla led.

Det är en svindlande känsla, den att fantisera ihop och bygga en hel värld och folket i den med några fina vänner. Att sen se hur det får liv i andra människor. Överhöra folk prata om personer och platser som bara funnits i våra huvuden som om de var på riktigt. Och hur de sen i sin tur gör det de älskar att göra, vilket skickar ut vår värld i världen till ytterligare andra, små och stora.

Några krumelurer på ett lapp över en kaffe för flera år sen blir till känslor i någon annan. Någon som jag aldrig mött och aldrig kommer att möta, men som jag bidragit till att träffa.

Cykeltyven

imagesIdag jobbade Anders Sparring och  jag vidare med en historia om en liten tjej som bor i ett höghusområde utanför Oslo. Det är en varm och fridsam plats där alla är vänner. Men så flyttar några skumma typer in. Och strax efter det blir hennes bästa kompis bestulen. Det tidigare så trygga området känns plötsligt inte lika säkert. Rafflande för Frank Mosvold på Kool Produktion.